
Urządzenia i Akcesoria
Lasagne bolońska
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
-
60 - 120 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
-
130 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
-
15 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
500 - 530 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
65 g białego wina, wytrawnego
-
200 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
¾ - 1 łyżeczka soli do smaku
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
-
330 g mleka
-
25 g masła miękkiego
-
40 g mąki pszennej
-
¼ łyżeczki soli
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
-
170 g makaronu, suchego, typu lasagne około 8 płatów (10 x 20 cm)
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
804.2 kcal /
3364.8 kJ
Białko
41.9 g
Tłuszcz
46.7 g
Węglowodany
52.6 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
36.1 g
Sód
1157.8 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KULINARNE ABC
203 Przepisy
Polska
Polska