Lasagne bolońska

Lasagne bolońska

4.6 168 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

  • 60 - 120 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
  • 130 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 500 - 530 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 65 g białego wina, wytrawnego
  • 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • ¾ - 1 łyżeczka soli do smaku
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
  • 330 g mleka
  • 25 g masła miękkiego
  • 40 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
  • 170 g makaronu, suchego, typu lasagne około 8 płatów (10 x 20 cm)
  • masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 804.2 kcal / 3364.8 kJ
Białko 41.9 g
Tłuszcz 46.7 g
Węglowodany 52.6 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 36.1 g
Sód 1157.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...