Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Truskawki
- 400 g truskawek, świeżych, bez szypułek
Bita śmietana
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
Przełożenie
-
3
łyżki likieru migdałowego, np. amaretto
lub 3 łyżki rumu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1731.4 kJ / 413.8 kcal
- Białko
- 6.3 g
- Węglowodany
- 40.1 g
- Tłuszcz
- 25.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 123.1 mg
Alternatywne przepisy
Placki z purée ziemniaczanego
1h 55min
Tort z truskawkami (TM5)
2h
Łazanki z kapustą kiszoną i żurawiną
1h 40min
Torcik z bezą i truskawkami
2h
Zimowy tort z frużeliną żurawinową
6h
Ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką (TM5)
8h 30min
Chlebek bananowy z nadzieniem orzechowo-czekoladowym
2 Std. 40 Min
Biszkopt cytrynowy
4h
Sernik na biszkoptowym spodzie
2h 50min
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
2h 20min
Ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką (TM6)
8h 30min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 Std. 45 Min