Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopty
- masło, do natłuszczenia
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
Przełożenie tortu
- 100 g dżemu, np. truskawkowego lub malinowego
- 200 g śmietany, 36% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- maliny, świeże (ok. 150 g) do dekoracji
- 1 łyżka cukru pudru, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1683 kJ / 402 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 25.5 g
Alternatywne przepisy
Ciasto pomarańczowe
45 Min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1 Std. 10 Min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1h 45min
Walentynkowa pizza serce
1h 30min
Tort z truskawkami (TM5)
2h
Tort waniliowo-migdałowy
3 Std.
Tort Sachera
3h 30min
Babka z kakaowym sercem z chili
2h 40min
Zapiekanka serowa z ciastem filo
55 dk
Torcik w kształcie serca
1h 30min
Czekoladki truskawkowe z różowej czekolady
1h 40min
Ciasto z cytrusową marmoladą
2h