Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopty
- masło, do natłuszczenia
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
Przełożenie tortu
- 100 g dżemu, np. truskawkowego lub malinowego
- 200 g śmietany, 36% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- maliny, świeże (ok. 150 g) do dekoracji
- 1 łyżka cukru pudru, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1683 kJ / 402 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 25.5 g
Alternatywne przepisy
Mrożony deser z krojonymi truskawkami (TM5)
6h 10min
Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
4 Std. 30 Min
Angielskie scones
50min
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
2h 30min
Ciasto z groszkami czekoladowymi i orzechami
1h 30min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1h 20min
Brownie z pistacjami
1 Std. 45 Min
Ciasto migdałowe
1 Std. 15 Min
Sernik na biszkoptowym spodzie
2h 50min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1h 10min
Jabłecznik
55min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1h 10min