Urządzenia i Akcesoria
Carpaccio z buraka z serem buratta (z osłoną noża miksującego 2.0)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
Dressing
-
140 g oliwy z oliwek
-
40 - 50 g octu, białego
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka musztardy Dijon
-
15 g syropu klonowego
-
2 łyżeczki bazylii, suszonej
-
½ łyżeczki soli do smaku
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego do smaku
Buraki i wykończenie carpaccio
-
1800 g wody
-
800 g botwiny tylko bulwy, nieobrane
-
2 opakowania sera burrata (250 g), podzielonego na kawałki
-
rukola do dekoracji
-
2 łyżki pestek granatu (opcjonalnie)
-
2 łyżki orzechów pekan (opcjonalnie) posiekanych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
295 kcal /
1234.5 kJ
Białko
8.2 g
Tłuszcz
24.2 g
Węglowodany
12.1 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
6.5 g
Sód
418.1 mg