Carpaccio z buraka z serem buratta (z osłoną noża miksującego 2.0)
TM6

Carpaccio z buraka z serem buratta (z osłoną noża miksującego 2.0)

4.6 (120 ocen)

Składniki

Dressing

  • 140 g oliwy z oliwek
  • 40 - 50 g octu, białego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 15 g syropu klonowego
  • 2 łyżeczki bazylii, suszonej
  • ½ łyżeczki soli do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego do smaku

Buraki i wykończenie carpaccio

  • 1800 g wody
  • 800 g botwiny, tylko bulwy, nieobrane
    lub 800 g czerwonych buraków, nieobranych (ok. 5 cm szerokości, patrz wskazówka)
  • 2 opakowania sera burrata (250 g), podzielonego na kawałki
    lub 2 opakowania sera mozzarella (250 g), podzielonego na kawałki
  • rukola, do dekoracji
  • 2 łyżki pestek granatu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki orzechów pekan, posiekanych (opcjonalnie)
    lub 2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, posiekanych (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1234.5 kJ / 295 kcal
Białko
8.2 g
Węglowodany
12.1 g
Tłuszcz
24.2 g
Tłuszcz nasycony
6.5 g
Błonnik
3.3 g
Sód
418.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy