Carpaccio z buraka z serem buratta (z osłoną noża miksującego 2.0)

4.6 154 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

Dressing
  • 140 g oliwy z oliwek
  • 40 - 50 g octu, białego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 15 g syropu klonowego
  • 2 łyżeczki bazylii, suszonej
  • ½ łyżeczki soli do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego do smaku
Buraki i wykończenie carpaccio
  • 1800 g wody
  • 800 g botwiny tylko bulwy, nieobrane
    800 g czerwonych buraków, nieobranych (ok. 5 cm szerokości, patrz wskazówka)
  • 2 opakowania sera burrata (250 g), podzielonego na kawałki
    2 opakowania sera mozzarella, (250 g), podzielonego na kawałki
  • rukola do dekoracji
  • 2 łyżki pestek granatu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki orzechów pekan (opcjonalnie) posiekanych
    2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, posiekanych

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 295 kcal / 1234.5 kJ
Białko 8.2 g
Tłuszcz 24.2 g
Węglowodany 12.1 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 6.5 g
Sód 418.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...