Carpaccio z buraka z serem buratta (z osłoną noża miksującego 2.0)

4.6 146 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

Dressing
  • oliwy z oliwek
    140 g
  • octu, białego
    40 - 50 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    30 g
  • musztardy Dijon
    1 łyżeczka
  • syropu klonowego
    15 g
  • bazylii, suszonej
    2 łyżeczki
  • soli do smaku
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego do smaku
    ¼ łyżeczki
Buraki i wykończenie carpaccio
  • wody
    1800 g
  • botwiny tylko bulwy, nieobrane
    800 g
    800 g czerwonych buraków, nieobranych (ok. 5 cm szerokości, patrz wskazówka)
  • sera burrata (250 g), podzielonego na kawałki
    2 opakowania
    2 opakowania sera mozzarella, (250 g), podzielonego na kawałki
  • rukola do dekoracji
  • pestek granatu (opcjonalnie)
    2 łyżki
  • orzechów pekan (opcjonalnie) posiekanych
    2 łyżki
    2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, posiekanych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 295 kcal / 1234.5 kJ
Białko 8.2 g
Tłuszcz 24.2 g
Węglowodany 12.1 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 6.5 g
Sód 418.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...