Wersje kompatybilne
Carpaccio z buraka z serem buratta (z osłoną noża miksującego 2.0)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dressing
- 140 g oliwy z oliwek
- 40 - 50 g octu, białego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 15 g syropu klonowego
- 2 łyżeczki bazylii, suszonej
- ½ łyżeczki soli do smaku
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego do smaku
Buraki i wykończenie carpaccio
- 1800 g wody
-
800
g botwiny, tylko bulwy, nieobrane
lub 800 g czerwonych buraków, nieobranych (ok. 5 cm szerokości, patrz wskazówka) -
2
opakowania sera burrata (250 g), podzielonego na kawałki
lub 2 opakowania sera mozzarella (250 g), podzielonego na kawałki - rukola, do dekoracji
- 2 łyżki pestek granatu
-
2
łyżki orzechów pekan, posiekanych
lub 2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, posiekanych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1234.5 kJ / 295 kcal
- Białko
- 8.2 g
- Węglowodany
- 12.1 g
- Tłuszcz
- 24.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 418.1 mg
Alternatywne przepisy
Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem
50 min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM6)
20min
Sałatka z rumienionymi szparagami
20min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM5)
20min
Kanapki z burakiem i marynowanym śledziem (Smørrebrød)
50 min
Sałatka z jeżynowym sosem winegret
20min
Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem vinegret z mango
20min
Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana (z osłoną noża miksującego 2.0)
55 min
Kanapki z tatarem z łososia i kremem z awokado
20min
Sałatka grecka z dressingiem z serem feta
35 min
Sałatka z burakami i gruszką
25 min
Deska masła z pesto szpinakowym
10min