Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
200
g czerstwego chleba, pokrojonego na kawałki
lub 200 g białych bułek, czerstwych, pokrojonych na kawałki - 300 g wody
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 15 - 20 g mieszanych ziół, świeżych, np. natki pietruszki, koperku, kolendry, bazylii, tylko liście i miękkie łodygi, pokrojone na kawałki
- 1 jajko
- 80 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½
łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
lub ½ łyżeczki przyprawy garam masala - ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 360 kJ / 86 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 174 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 min
Chrupiący placek z cebulą (flammkuchen) (TM5)
1h
Wytrawne racuchy z grzybami
40 min
Kotlety z czerstwego chleba z papryką
30 min
Chrupiący placek z cebulą (flammkuchen) (TM6)
1h
Pomidorowe kulki ryżowe
40 min
Lekko czerstwy chleb zapiekany z boczkiem i serem
50 min
Zapiekanka makaronowa z dynią i serem
1h
Zapiekanka ziemniaczana
40 min
Kotleciki z chleba
45 min
Focaccia ziemniaczana z szynką i serem
2u. 50min
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
1h 20 min