Wersje kompatybilne
Gotowana kukurydza z majonezem chipotle i salsą z kolendry
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Majonez chipotle
-
200
g oliwy z oliwek, o łagodnym smaku
lub 200 g oleju słonecznikowego - 2 żółtka, w temp. pokojowej
- sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
- 1 łyżeczka soli
- 50 g papryczki chili chipotle, z puszki, pokrojonej (patrz wskazówka)
- 20 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Salsa z kolendry
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 70 g wody
- 2 kawałki skórki z limonki (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej
- sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
- 20 g liści kolendry, świeżych
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki mielonej papryczki chili (opcjonalnie)
Gotowanie kukurydzy
- 700 g wody
- 4 kolby kukurydzy, cukrowej, świeżej, obranej, przekrojone na pół
-
ser parmezan, tarty, do posypania
lub ser pecorino, tarty, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1201.7 kJ / 287.2 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 11.3 g
- Tłuszcz
- 26.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.6 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 385.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kalafior z maślaną bułką tartą
40 Min
Kremowy „serek” z nerkowców
25min
Gotowanie na parze kukurydzy w kolbach
25min
Gotowanie na parze kukurydzy w kawałkach
25min
„Risotto” z pestek słonecznika z czosnkiem niedźwiedzim
13h 40min
Kawa mielona waniliowa
5min
Gotowanie na parze bobu (300-500 g)
25min
Deska ubijanego sera camembert lub brie
45 Min
Angielskie bułki śniadaniowe z patelni (English muffins)
2h
Purée z dyni (przepis podstawowy)
40 Min
Dip z zielonymi oliwkami
10min
Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniakami
30 Min