Wersje kompatybilne
Gotowana kukurydza z majonezem chipotle i salsą z kolendry
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Majonez chipotle
-
200
g oliwy z oliwek, o łagodnym smaku
lub 200 g oleju słonecznikowego - 2 żółtka, w temp. pokojowej
- sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
- 1 łyżeczka soli
- 50 g papryczki chili chipotle, z puszki, pokrojonej (patrz wskazówka)
- 20 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Salsa z kolendry
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 70 g wody
- 2 kawałki skórki z limonki (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej
- sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
- 20 g liści kolendry, świeżych
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki mielonej papryczki chili (opcjonalnie)
Gotowanie kukurydzy
- 700 g wody
- 4 kolby kukurydzy, cukrowej, świeżej, obranej, przekrojone na pół
-
ser parmezan, tarty, do posypania
lub ser pecorino, tarty, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1201.7 kJ / 287.2 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 11.3 g
- Tłuszcz
- 26.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.6 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 385.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zimowa czekolada do picia
10min
Zapiekane nachos z czterema dipami
40min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1h
Gofry klasyczne
35 Min
Kisiel jabłkowy
10min
Jogurt z sosem owocowym (BLW, dla dzieci)
15min
Poranny koktajl z borówkami
10min
Zupa pomidorowa jak u babci
45min
Spaghetti z cukinii à la carbonara (TM5)
40min
Lody z ciastkami Oreo®
8 Std. 30 Min
Krem z pieczonej papryki z rumienionymi słupkami warzyw
1 Std. 20 Min
Lemoniada brzoskwiniowa
5min