Gotowana kukurydza z majonezem chipotle i salsą z kolendry

Gotowana kukurydza z majonezem chipotle i salsą z kolendry

3.8 18 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji

Składniki

Majonez chipotle
  • 200 g oliwy z oliwek o łagodnym smaku
    200 g oleju słonecznikowego
  • 2 żółtka w temp. pokojowej
  • sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g papryczki chili chipotle, z puszki pokrojonej (patrz wskazówka)
  • 20 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Salsa z kolendry
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 70 g wody
  • 2 kawałki skórki z limonki (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej
  • sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
  • 20 g liści kolendry, świeżych
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki mielonej papryczki chili (opcjonalnie)
Gotowanie kukurydzy
  • 700 g wody
  • 4 kolby kukurydzy cukrowej, świeżej, obranej, przekrojone na pół
  • ser parmezan, tarty do posypania
    ser pecorino, tarty, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 287.2 kcal / 1201.7 kJ
Białko 2.5 g
Tłuszcz 26.9 g
Węglowodany 11.3 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 4.6 g
Sód 385.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...