Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 230 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 30 g oliwy z oliwek
- 120 g wody
Dodatki (patrz warianty)
- mąka pszenna, do oprószenia
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu - 100 g szynki, wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- szczypiorek, świeży, posiekany, do dekoracji (ok. ½ pęczka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1812.6 kJ / 433.2 kcal
- Białko
- 11.7 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 20.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 604.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podpłomyki z masłem ziołowym
40 Min
Sos ranczerski
2 godz. 15 min
Podhalańskie moskole
1 Std.
Wytrawne ciasteczka parmezanowe
1 godz. 25 min
Chrupiący placek z cebulą (flammkuchen) (TM5)
1 Std.
Chrupiący placek z cebulą (flammkuchen) (TM6)
1 Std.
Sos sriracha-mayo
5min
Pieczone oponki à la pizza
1h 30min
Serowe paluchy i pesto z naci marchewki
1 Std. 50 Min
Podpłomyk cztery sery
55 dk
Konfitura z płatków róży
15 Min
Moskole z podhalańskim sosem grzybowym
2h 40min