Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)

Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)

4.6 271 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

Ciasto
  • 230 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 120 g wody
Dodatki (patrz warianty)
  • mąka pszenna do oprószenia
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 100 g szynki, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji (ok. ½ pęczka)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 604.5 mg
Białko 11.7 g
Kalorie 1812.6 kJ / 433.2 kcal
Tłuszcz 20.1 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 7.8 g
Węglowodany 51 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...