Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)
TM6 TM5

Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)

4.6 (245 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 230 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 120 g wody

Dodatki (patrz warianty)

  • mąka pszenna, do oprószenia
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    lub 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 100 g szynki, wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • szczypiorek, świeży, posiekany, do dekoracji (ok. ½ pęczka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1812.6 kJ / 433.2 kcal
Białko
11.7 g
Węglowodany
51 g
Tłuszcz
20.1 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Błonnik
2.8 g
Sód
604.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy