Urządzenia i Akcesoria
Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
Ciasto
-
230 g mąki pszennej
-
¼ łyżeczki soli
-
30 g oliwy z oliwek
-
120 g wody
Dodatki (patrz warianty)
-
mąka pszenna do oprószenia
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
-
100 g szynki, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę
-
30 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
-
¼ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji (ok. ½ pęczka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
604.5 mg
Białko
11.7 g
Kalorie
1812.6 kJ /
433.2 kcal
Tłuszcz
20.1 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Węglowodany
51 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SYLWESTER
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Focaccia z ziemniakami, boczkiem i rozmarynem
2 godz. 50 min
Placek czosnkowo-serowy
2 godz.
Pizza turecka Lahmacun
1 godz. 20 min
Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)
1 godz. 35 min
Focaccia ziemniaczana z szynką i serem
2 godz. 50 min
Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem
3 godz. 20 min
Quiche z resztkami serów
1 godz. 50 min
Quiche z resztkami sera i wędlin
40 min
Podpłomyki z masłem ziołowym
40 min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30 min
Chaczapuri adżarskie
1 godz. 45 min
Langosze
1 godz. 30 min