Urządzenia i Akcesoria
Babka kawowa z Varomy z solonym sosem karmelowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
12 porcji
Składniki
-
150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
250 g mąki tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
-
150 g cukru
-
3 jajka
-
80 g mleka
-
20 - 25 g kawy rozpuszczalnej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 szczypta soli
-
1500 g wody
Solony sos karmelowy
-
250 g brązowego cukru250 g cukru
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 g wody
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka soli
-
1000 g wody do Mycia Wstępnego
-
50 g octu do Mycia Wstępnego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
281.9 mg
Białko
3.2 g
Kalorie
1534.4 kJ /
366.7 kcal
Tłuszcz
19.6 g
Błonnik
0.2 g
Tłuszcz nasycony
11.9 g
Węglowodany
46.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Czekoladowe pampuchy z białą czekoladą i sosem truskawkowym
1 godz. 15 min
Ciasto marchewkowe z Varomy z kremem cytrynowym (lemon curd)
1 godz. 15 min
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułem (z osłoną noża miksującego)
50 min
Krem czekoladowy na ciepło z sosem z owoców jagodowych i kruszonką
35 min
Niemiecki brunch
1 godz. 15 min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Banany w karmelu z przyprawami korzennymi
1 godz. 50 min
Pizzaiola z kurczaka z purée selerowo-ziemniaczanym
1 godz.
Masa makowa
30 min
Semifreddo z truskawkami i bezami
6 godz. 40 min
Piernik z Varomy
1 godz. 40 min
Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową
3 godz. 20 min