
Urządzenia i Akcesoria
Babka kawowa z Varomy z solonym sosem karmelowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
12 porcji
Składniki
-
150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
250 g mąki tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
-
150 g cukru
-
3 jajka
-
80 g mleka
-
20 - 25 g kawy rozpuszczalnej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 szczypta soli
-
1500 g wody
Solony sos karmelowy
-
250 g cukru
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 g wody
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka soli
-
1000 g wody do Mycia Wstępnego
-
50 g octu do Mycia Wstępnego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
366.7 kcal /
1534.4 kJ
Białko
3.2 g
Tłuszcz
19.6 g
Węglowodany
46.2 g
Błonnik
0.2 g
Tłuszcz nasycony
11.9 g
Sód
281.9 mg