Babka kawowa z Varomy z solonym sosem karmelowym

Babka kawowa z Varomy z solonym sosem karmelowym

4.5 83 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
12 porcji

Składniki

  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 250 g mąki tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 80 g mleka
  • 20 - 25 g kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1500 g wody
Solony sos karmelowy
  • 250 g cukru
    250 g brązowego cukru
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu do Mycia Wstępnego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 366.7 kcal / 1534.4 kJ
Białko 3.2 g
Tłuszcz 19.6 g
Węglowodany 46.2 g
Błonnik 0.2 g
Tłuszcz nasycony 11.9 g
Sód 281.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...