Urządzenia i Akcesoria
Sushi temaki
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
10 sztuk
Składniki
-
15 g octu ryżowego
-
15 g cukru
-
1 płaska łyżeczka soli
-
200 g ryżu do sushi
-
10 krewetek, surowych, dużych, obranych
-
1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
5 płatów wodorostów nori przekrojonych wzdłuż na pół
-
½ marchewki pokrojonej w słupki (ok. 2 mm x 10 cm)
-
¼ ogórka bez gniazd nasiennych, pokrojonego w słupki (ok. 2 mm x 10 cm)
-
½ awokado pokrojonego w 3-4 mm paski
-
pasta wasabi do podania
-
sos sojowy do podania
-
imbir marynowany, do sushi do podania
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
109.4 kcal /
459.6 kJ
Białko
6.2 g
Tłuszcz
1.4 g
Węglowodany
16.9 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Sód
384.3 mg