Urządzenia i Akcesoria
Sushi temaki
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
10 sztuk
Składniki
-
15 g octu ryżowego
-
15 g cukru
-
1 płaska łyżeczka soli
-
200 g ryżu do sushi
-
10 krewetek, surowych, dużych, obranych
-
1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
5 płatów wodorostów nori przekrojonych wzdłuż na pół
-
½ marchewki pokrojonej w słupki (ok. 2 mm x 10 cm)
-
¼ ogórka bez gniazd nasiennych, pokrojonego w słupki (ok. 2 mm x 10 cm)
-
½ awokado pokrojonego w 3-4 mm paski
-
pasta wasabi do podania
-
sos sojowy do podania
-
imbir marynowany, do sushi do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
384.3 mg
Białko
6.2 g
Kalorie
459.6 kJ /
109.4 kcal
Tłuszcz
1.4 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Węglowodany
16.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sushi nigiri
1 godz.
Sushi kalifornijskie (California uramaki)
1 godz. 15 min
Bezalkoholowy drink cytrynowo-tymiankowy
45 min
Pierożki na parze z wieprzowiną i krewetkami
2 godz.
Ryż do sushi
1 godz.
Majonez japoński (kewpie)
15 min
Bento z pandami
1 godz.
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1 godz. 10 min
Indonezyjska zupa z makaronem i pulpetami (Mie Bakso)
1 godz.
Bulgogi (wołowina po koreańsku)
1 godz. 30 min
Sushi z krewetkami w tempurze
2 godz. 40 min
Tacos z rumienionymi krewetkami, guacamole i salsą brzoskwiniową
30 min