Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g octu ryżowego
- 15 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 10 krewetek, surowych, dużych, obranych
- 200 g ryżu do sushi
- 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 5 płatów wodorostów nori, przekrojonych wzdłuż na pół
- ½ marchewki, pokrojonej w słupki (ok. 2 mm x 10 cm)
- ¼ ogórka, bez nasion, pokrojonego w słupki (ok. 2 mm x 10 cm)
- ½ awokado, pokrojonego w 3-4 mm paski
- sos sojowy, do podania
- pasta wasabi, do podania
- imbir marynowany, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 459.6 kJ / 109.4 kcal
- Białko
- 6.2 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 384.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryż do sushi
1h
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 godz. 20 min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1 godz. 25 min
Koreański ramen z tofu
50 min
Sushi nigiri
1h
Sushi z krewetkami w tempurze
2hod. 40min
Gulasz z owoców morza z ziemniakami
1h
Wegetariański kimbap z omletem i szpinakiem
2h
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1h 10min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1h
Makaron udon z krewetkami
30min
Satay z kurczaka po balijsku z marynowanymi warzywami (TM5)
1h