Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g octu ryżowego
- 15 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 10 krewetek, surowych, dużych, obranych
- 200 g ryżu do sushi
- 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 5 płatów wodorostów nori, przekrojonych wzdłuż na pół
- ½ marchewki, pokrojonej w słupki (ok. 2 mm x 10 cm)
- ¼ ogórka, bez nasion, pokrojonego w słupki (ok. 2 mm x 10 cm)
- ½ awokado, pokrojonego w 3-4 mm paski
- sos sojowy, do podania
- pasta wasabi, do podania
- imbir marynowany, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 459.6 kJ / 109.4 kcal
- Białko
- 6.2 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 384.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową
1 Std. 10 Min
Różowe sushi z komosy ryżowej z omletem Tamago
1h 20min
Majonez japoński (kewpie)
15min
Koreański ramen z tofu
50 Min
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1 Std. 10 Min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1h 25min
Sałatka sushi
1 godz. 15 min
Japońska zupa ramen
1h 50min
Sushi z krewetkami w tempurze
2u. 40min
Sushi z wędzonym łososiem
1h 20min
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1h 20min
Ryż do sushi
1h