Urządzenia i Akcesoria
Sushi temaki
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
10 sztuk
Składniki
-
octu ryżowego15 g
-
cukru15 g
-
soli1 płaska łyżeczka
-
ryżu do sushi200 g
-
krewetek, surowych, dużych, obranych10
-
wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni1000 g
-
wodorostów nori przekrojonych wzdłuż na pół5 płatów
-
marchewki pokrojonej w słupki (ok. 2 mm x 10 cm)½
-
ogórka bez gniazd nasiennych, pokrojonego w słupki (ok. 2 mm x 10 cm)¼
-
awokado pokrojonego w 3-4 mm paski½
-
pasta wasabi do podania
-
sos sojowy do podania
-
imbir marynowany, do sushi do podania
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
109.4 kcal /
459.6 kJ
Białko
6.2 g
Tłuszcz
1.4 g
Węglowodany
16.9 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Sód
384.3 mg