Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g czarnych oliwek, bez pestek
- 80 g fig, suszonych, przekrojonych na pół
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych
-
2
gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
lub 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego - 200 g mąki żytniej razowej
- 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 300 g wody
-
40
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 4 łyżeczki suchych drożdży - 2 łyżeczki soli
- 100 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 664.2 kJ / 158.8 kcal
- Białko
- 3.9 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 0.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Chleb z ziarnami
2h 30min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 godz. 45 min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2h 30min
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb jogurtowy
3h
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min
Chlebki śródziemnomorskie
1h 5min
Bułeczki pszenno-żytnie
12 Std. 30 Min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Prosty chleb mieszany
3h 40min