Urządzenia i Akcesoria
Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 27 godz. 10 min
20 porcji
Składniki
-
700 g owoców suszonych, mieszanych np. rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli
-
300 g brandy plus dodatkowo 2-3 łyżki
-
40 g wrzącej wody
-
1 łyżka siemienia lnianego złotego1 łyżka siemienia lnianego brązowego
-
200 g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
-
200 g cukru kokosowego
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego1 łyżeczka pasty waniliowej
-
1 łyżka musu jabłkowego (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
1 łyżka octu jabłkowego
-
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
100 g migdałów, w słupkach
-
150 g wiśni kandyzowanych pokrojonych w ćwiartki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
130.8 mg
Białko
3.5 g
Kalorie
1303.5 kJ /
311.6 kcal
Tłuszcz
11 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
2.4 g
Węglowodany
43.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WEGAŃSKIE BOŻE NARODZENIE
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Gofry dyniowe na mące ryżowej
40 min
Ciasto czekoladowe z whisky
2 godz. 35 min
Bezglutenowe naleśniki z kaczką po pekińsku
8 godz. 50 min
Satay z kurczaka po balijsku z marynowanymi warzywami (TM5)
1 godz.
Bezglutenowe bułki na drożdżach
2 godz.
Proteinowy blok twarogowy z czekoladą
5 godz. 55 min
Ciasto ryżowe ze słodką pastą z fasoli adzuki
8 godz. 30 min
Wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczy
55 min
Cantucci czekoladowe z pistacjami
2 godz.
Korzenne ciasteczka z melasą
40 min
Bakłażany po kaszubsku
3 godz. 50 min
Piernikowy pudding chia
3 godz. 10 min