Urządzenia i Akcesoria
Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 27 godz. 10 min
20 porcji
Składniki
-
700 g owoców suszonych, mieszanych np. rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli
-
300 g brandy plus dodatkowo 2-3 łyżki
-
40 g wrzącej wody
-
1 łyżka siemienia lnianego złotego1 łyżka siemienia lnianego brązowego
-
200 g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
-
200 g cukru kokosowego
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego1 łyżeczka pasty waniliowej
-
1 łyżka musu jabłkowego (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
1 łyżka octu jabłkowego
-
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
100 g migdałów, w słupkach
-
150 g wiśni kandyzowanych pokrojonych w ćwiartki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
130.8 mg
Białko
3.5 g
Kalorie
1303.5 kJ /
311.6 kcal
Tłuszcz
11 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
2.4 g
Węglowodany
43.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WEGAŃSKIE BOŻE NARODZENIE
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kakaowe mini galette z gruszkami (TM6, TM7)
1 godz. 30 min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 godz.
Sałatka zielonej bogini (green goddess, TM5)
20 min
Red Velvet - ciasto buraczane
1 godz. 30 min
Torcik matcha Julity Zarosińskiej
5 godz.
Staropolskie tłuczeńce wigilijne
1 godz. 15 min
Kokosowy kurczak po malajsku
10 godz.
Tofurnik z mango i limonką
3 godz. 40 min
Prosty makowiec
13 godz. 15 min
Paszteciki drożdżowe z soczewicą i grzybami
2 godz. 20 min
Pomarańczowa babka piaskowa bezglutenowa
1 godz. 45 min
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2 godz. 55 min