Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pasta frolla al cacao
- 100 g di zucchero
- 1 arancia, preferibilmente biologica, la scorza (senza la parte bianca)
- 3 tuorli
- 120 g di burro morbido, a pezzi + q.b.
- 200 g di farina tipo 00 + q.b.
- 25 g di cacao amaro in polvere
- 1 stecca di vaniglia, i semini
Ripieno
- 140 g di zucchero
- ½ limone, preferibilmente biologico, la scorza (senza la parte bianca)
- 100 g di latte intero
- 200 g di grano cotto
- 1 pizzico di sale
- 1 uovo
- 1 tuorlo
- 160 g di ricotta di pecora, scolata dal siero
- 20 g di cedro candito a dadini
- 150 g di cioccolato fondente, in gocce
- 1 - 2 cucchiai di acqua di fiori d'arancio
- Wartości odżywcze
- na 1 pezzo
- Kalorie
- 1954.5 kJ / 467.1 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 63.6 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.5 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Sód
- 133.8 mg
Alternatywne przepisy
Pastiera
15h
Ciambella soffice con yogurt e farina di carrube
45 min.
Sasanelli gravinesi
45 min.
Taralli neri dolci
1h
Corona di pan brioche ripiena di verdure e Asiago
3h 30 min.
Scarcella di pasqua ripiena
55 min.
Panettone gastronomico farcito
7h 30min
Joulutorttu (Biscotti natalizi finlandesi)
1h
Ciambella salata allo yogurt
45 min.
Ciambella salata speck e scamorza
50 min.
Graffe di Carnevale
4h
Casatiello sugna e pepe
2h 30min