Wersje kompatybilne
Turkish eggs (Cilbir) on Greek yoghurt, served with toast and green salad
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Green salad
- 120 - 150 g cucumber, sliced (2-3 mm)
- 40 g rocket salad leaves
- 40 g fresh spinach leaves
- 2 - 3 sprigs fresh dill, leaves only
-
2 - 3
sprigs fresh mint, leaves only
lub 2 - 3 sprigs fresh basil, leaves only - 60 g red onion, halved
- 50 g extra virgin olive oil
- ¼ - ½ tsp ground coriander
- 1 tbsp white vinegar
- 10 g freshly squeezed lemon juice
- 2 - 3 pinches sugar
- ¼ tsp salt
- ¼ tsp ground black pepper
Poached eggs and assembly
- 2 - 3 sprigs fresh dill, leaves only
- ½ - 1 garlic clove
- 250 - 300 g Greek yoghurt
- 4 - 6 pinches salt
- 1700 g water
- 50 g white vinegar
- 4 eggs
- 3 tbsp butter
- 1 tsp ground smoked paprika
- ½ - 1 tsp dried chilli flakes
- ½ tsp ground sumac (opcjonalnie)
- 2 - 4 tbsp microgreens (opcjonalnie)
- white toast bread, toasted, for serving
- fresh dill, leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2769.8 kJ / 662 kcal
- Białko
- 25.8 g
- Węglowodany
- 26.5 g
- Tłuszcz
- 51 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.6 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 903.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Turkish Eggs on Greek Yoghurt with Toast and Green Salad
30min
Leek and Fennel Goat's Cheese Tarts (TM6)
45min
Avocado Tuna Salad
5 Min
Beetroot salad on wholemeal toast with halloumi
40min
Dalgona coffee with Irish cream
15 Min
Turkish Eggs (Çılbır)
35min
Caprese Egg White Omelet
20 Min
Fluffy Japanese Cheesecake
1 Std. 50 Min
Lentil Salad
35min
Lavender Fizz
1 godz. 5 min
Sup Sayur Campur (Mixed Vegetable Soup)
15 Min
Nasi Arab (Arabian Rice)
45min