
Urządzenia i Akcesoria
Tacos z trzema nadzieniami (z kurczaka, z krewetek i wegańskie z czerwonej fasoli) i sosem tahini
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
12 sztuk
Składniki
Tacos
-
220 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
120 g wody
-
10 g oleju
-
½ łyżeczki soli
Nadzienie z kurczaka i nadzienie z krewetek
-
80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oleju
-
250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3-4 cm kawałki
-
50 g wody
-
100 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¾ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
100 - 150 g papryki różnokolorowej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm paski
-
220 - 250 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wariant)
-
1 - 2 łyżeczki mieszanki przypraw Cajun (patrz wariant)
Nadzienie z czerwonej fasoli (wegańskie)
-
60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oleju plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
260 - 280 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej (1 puszka)
-
100 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
-
20 g wody
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
mąka pszenna do oprószenia
Sos tahini
-
50 g wody
-
50 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki suszonych płatków chili
-
¼ łyżeczki soli
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka octu jabłkowego
-
kolendra, świeża do dekoracji
-
czerwona papryczka chili, świeża (opcjonalnie) pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
252.7 kcal /
1057.4 kJ
Białko
12.8 g
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
34.4 g
Błonnik
5.2 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Sód
707.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Pieczone sajgonki z warzywami (TM6)
1 godz. 30 min
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55 min
Czarne bułeczki bao z łososiem
1 godz. 20 min
Bułeczki bao z szarpanymi boczniakami BBQ i marynowaną cebulą
2 godz. 15 min
Letnie rollsy wegańskie
35 min
Makaron w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
30 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Czarne bułki do burgerów
2 godz.
Hot-dogi z salsą z mango i orzechowym majonezem
45 min
Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
3 godz.
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1 godz. 20 min