![Ślimaki na przerwę Ślimaki na przerwę](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/c07e97a4-e31b-4c05-8d8e-30910c4276f1/Derivates/6ab13ce0-f7e0-4cbc-a863-0219ebdf2d08.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 180 g mleka
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 10 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 170 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki, np. Gouda, Ementaler
- 50 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 10 g oleju rzepakowego
- 350 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 10 g masła
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ślimaków
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 716 kJ / 171 kcal
- Białko
- 6.9 g
- Węglowodany
- 18.9 g
- Tłuszcz
- 8.1 g
- Błonnik
- 1.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wytrawne bułeczki-kwiatki
2h 10 min
Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku
1hod. 50min
Pieczone pierożki z szynką
2h 30 min
Pizzowe łódeczki w dwóch wariantach
1 Std. 30 Min
Bułki łobuza i spółki
1 godz. 55 min
Placki à la pizza z sosem czosnkowym
45 Min
Hot-dogowe muffiny
2 Std.
Minicalzone
2 godz. 5 min
Hot dogi kibica
1hod. 50min
Pizza „słońce”
1h 45min
Argentyńskie empanadas z kurczakiem
3h 40min
Paluszki serowo-szynkowe
1 Std. 15 Min