Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 czerstwe bułki (ok. 150 g), pokrojone na kawałki
-
80 - 100
g boczku parzonego, w plastrach, pokrojonego na kawałki
lub 80 - 100 g kostek boczku - 1 cebula (ok. 100 g), przekrojona na pół
- 30 g masła
- woda, do gotowania klusek
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania klusek
- 250 g mąki pszennej
- 50 g wody
- 6 jajek
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego (ok. 20 g), posiekanego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1596.7 kJ / 381.6 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 46.9 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 662.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zielone naleśniki z szynką i serem
55 Min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40 Min
Makaron z boczkiem i sosem porowym
40 Min
Dyniowe cappuccino
20 min
Makaron po alpejsku
45 min
Quiche z resztkami serów
1h 50min
Kiełbasa z ketchupem curry (Currywurst)
20 min
Wytrawne racuszki z oscypkiem z galaretką z suszonej żurawiny
50 Min
Lekko czerstwy chleb zapiekany z boczkiem i serem
50 Min
Kiełbasy zapiekane w cieście (Toad in the hole)
55 Min
Wytrawne racuchy z grzybami
40 Min
Ziemniaki z cukinią, szynką i sosem curry
50 Min