Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 240 g wody
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 350 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150
g mąki żytniej, typu 750
lub 150 g mąki orkiszowej, białej lub mąki pszennej chlebowej, typu 650-750 - 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
- 1 - 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie)
- olej, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 530.5 kJ / 126.8 kcal
- Białko
- 4.4 g
- Węglowodany
- 25.4 g
- Tłuszcz
- 0.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 314.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2 Std. 20 Min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 Std. 35 Min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 Std. 20 Min
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1óra 50p
Chleb z ziarnami
2h 30min
Chleb z samopszy z sezamem
2u. 10min
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2h 30min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2u. 10min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Bułeczki pszenno-żytnie
12h 30min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min