![Chleb jogurtowy Chleb jogurtowy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/29ED62D6-5B00-4951-AE93-5CF31DA1E257/Derivates/aee68171677bab92ea0850bcfa1da3b6c81c9085.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 240 g wody
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 350 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150
g mąki żytniej, typu 750
lub 150 g mąki orkiszowej, białej lub mąki pszennej chlebowej, typu 650-750 - 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
- 1 - 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie)
- olej, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 530.5 kJ / 126.8 kcal
- Białko
- 4.4 g
- Węglowodany
- 25.4 g
- Tłuszcz
- 0.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 314.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb drwala
24h 30min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 Std. 45 Min
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1h 50 min
Tradycyjne bagietki
2 Std. 30 Min
Chleb z ziarnami
2 Std. 30 Min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2 Std. 30 Min
Chleb portugalski (Pão de água)
4 Std.
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 Std. 20 Min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 Std. 10 Min
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Słonecznikowe bagietki
1h 10min