Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek
- 300 g wody, letniej
-
70
g oleju
lub 70 g oliwy z oliwek -
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1757.3 kJ / 420 kcal
- Białko
- 10.3 g
- Węglowodany
- 65.3 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 393.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb jogurtowy
3 Std.
Chleb tostowy (bez laktozy)
2 godz. 45 min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 godz. 45 min
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10min
Bułki wrocławskie
2h
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Cebulowe bułki z oregano
1h
Tradycyjne bagietki
2h 30min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Bułeczki pszenno-żytnie
12sa 30 dk