![Potrawka z królika i purée z batatów Potrawka z królika i purée z batatów](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/762f9a65-e599-471e-adcd-698ea44e0cc3/Derivates/42409a8e-4087-4c03-9172-68fcb972e54b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g pora, pokrojonego w 1-2 cm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g tuszki z królika, bez skóry, pokrojonej na 6-8 cm kawałki
- 120 - 150 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki rozmarynu, świeżego, tylko liście
lub 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego -
2
łyżeczkę tymianku, świeżego
lub 1 łyżeczki tymianku, suszonego - 2 liście laurowe, suszone
- 500 g batatów, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 150 g zielonego groszku, mrożonego
- 200 - 250 g boczniaków, świeżych, pokrojonych na kawałki
- 150 g marchewki, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
-
150
g rzepy, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
lub 150 g kalarepy, pokrojonej w 1,5 cm kostkę - 50 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
- 150 g kapusty włoskiej, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 15 g mąki pszennej
- 240 - 250 g białej fasoli, z puszki (1 puszka), odsączonej z zalewy
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2999.9 kJ / 717 kcal
- Białko
- 50.8 g
- Węglowodany
- 90 g
- Tłuszcz
- 18.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 21.3 g
- Sód
- 1555.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z kurczakiem, brokułem i szpinakiem (BLW, dla dzieci)
30min
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
55 min
Zupa botwinka; Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami i szparagami
45 Min
Łosoś na parze z pesto, ryż i fasolka szparagowa (BLW, dla dzieci)
35 Min
Brokuły i cukinia na parze (BLW, dla dzieci)
15min
Krupnik z kurczakiem (BLW, dla dzieci)
1 Std. 20 Min
Gulasz cielęcy z ziemniakami i jabłkiem
1 Std. 25 Min
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
2h 20 min
Ziemniaki i dynia na parze (BLW, dla dzieci)
25min
Makaron bolognese z indykiem (BLW, dla dzieci)
1 Std. 25 Min
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
3 Std.
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45 Min