Bułeczki-jabłka

Bułeczki-jabłka

4.8 238 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 sztuk

Składniki

  • 150 g mleka
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
  • 90 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g)
  • 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 170 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • ¼ łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 laska cynamonu

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 211 kcal / 880.7 kJ
Białko 5.1 g
Tłuszcz 6.3 g
Węglowodany 33.8 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 3.5 g
Sód 44.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...