Urządzenia i Akcesoria
Tort tiramisu bez pieczenia
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz. 30 min
12 porcji
Składniki
Spód z ciastek amaretti
-
250 g ciastek amaretti (patrz wariant)
-
100 g migdałów, ze skórką
-
120 g masła pokrojonego na kawałki
Krem tiramisu i wykończenie
-
40 g likieru migdałowego, np. amaretto (opcjonalnie)
-
70 g cukru
-
150 g espresso, zaparzonego ostudzonego
-
3 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
-
2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
-
50 g wody
-
4 jajka
-
1 szczypta soli
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
-
500 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
-
200 - 220 g biszkoptów lady fingers (patrz wskazówka)
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
276.6 mg
Białko
10.3 g
Kalorie
2284.1 kJ /
545.9 kcal
Tłuszcz
41.4 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
18.5 g
Węglowodany
36 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
BEZ PIECZENIA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką (TM5)
8 godz. 30 min
Tarta z różami z jabłek (TM7, TM6)
2 godz. 50 min
Ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką (TM6)
8 godz. 30 min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 godz. 45 min
Tarta z ricottą i rabarbarem
1 godz. 45 min
Piernikowe trifle z wiśniami
20 min
Zimowy tort z frużeliną żurawinową
6 godz.
Tort orzechowo-makowy
4 godz. 30 min
Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
4 godz. 30 min
Tort cytrynowy z bezą
2 godz. 30 min
Tort Sachera
3 godz. 30 min
Świąteczne tiramisu
5 godz. 25 min