Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
TM6 TM5

Mleczny chleb (metoda Tangzhong)

4.7 (426 ocen)

Składniki

  • 330 g mleka, plus dodatkowo 1 łyżeczka do posmarowania chleba
  • 560 g mąki pszennej chlebowej, typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 30 g mleka w proszku
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 jajka, w temp. pokojowej
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1261.7 kJ / 300.4 kcal
Białko
8.8 g
Węglowodany
39.4 g
Tłuszcz
11.8 g
Tłuszcz nasycony
6.9 g
Błonnik
1.3 g
Sód
298.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy