Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 330 g mleka, plus dodatkowo 1 łyżeczka do posmarowania chleba
- 560 g mąki pszennej chlebowej, typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g mleka w proszku
-
20
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 2 jajka, w temp. pokojowej
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1261.7 kJ / 300.4 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 39.4 g
- Tłuszcz
- 11.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.9 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 298.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb tygrysi
4h
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Bawarski chleb preclowy
2h
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Meksykańskie zaplatane bułki
2h
Słodkie maślane rogale
2h 10 min
Rogale śniadaniowe
2h 10 min
Francuska bagietka
3u. 50min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Bajgle z makiem
1h 25min