Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 330 g mleka, plus dodatkowo 1 łyżeczka do posmarowania chleba
- 560 g mąki pszennej chlebowej, typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g mleka w proszku
-
20
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 2 jajka, w temp. pokojowej
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1261.7 kJ / 300.4 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 39.4 g
- Tłuszcz
- 11.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.9 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 298.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20 min
Świderki z makiem
2 Std. 10 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14u. 50min
Rogale śniadaniowe
2 Std. 10 Min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2 godz. 40 min
Chleb pszenny tostowy
3 Std.
Chleb tygrysi
4h
Bajgle z makiem
1h 25 min
Chleb jogurtowy
3 Std.
Turecki płaski chleb
2h
Francuska bagietka
3 godz. 50 min