Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Napój migdałowy - moczenie migdałów
- 100 g migdałów, ze skórką
- 500 g wody
Masło migdałowe
- 300 g migdałów, ze skórką
- 30 g oleju
- 1 szczypta soli
Migdałowa kruszonka
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, plus 30 g (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Gotowanie warzyw i pieczenie
- 500 g wody
- 600 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm plastry
- 500 g różyczek kalafiora
-
450 - 500
g zielonego groszku, świeżego
lub 450 - 500 g zielonego groszku, mrożonego - 1 łyżka oleju, do posmarowania
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia warzyw
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1775.3 kJ / 424.3 kcal
- Białko
- 16.7 g
- Węglowodany
- 49.5 g
- Tłuszcz
- 20.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 13.3 g
- Sód
- 941.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1 godz.
Wegetariańska pieczeń grzybowa z sosem
1h 20min
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30min
Wegańskie curry ze szparagami
1 godz.
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
1 godz. 15 min
Bezglutenowe kotleciki wegetariańskie z dressingiem jogurtowym
55 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
50min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 godz. 35 min
Zapiekanka warzywna z serem feta
1h 20min
Tofucznica
30min