
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 70 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 2 żółtka
- 25 g mleka, zimnego
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
Krem cytrynowy
- 4 jajka (żółtka do kremu cytrynowego; białka do polewy bezowej)
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g mąki kukurydzianej
- 100 g cukru
- 200 g wody
- 40 g soku z cytryny
Polewa bezowa
- 50 g cukru
-
4
krople octu
lub 4 krople soku z cytryny - 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 21227 kJ / 507 kcal
- Białko
- 9.2 g
- Węglowodany
- 61.9 g
- Tłuszcz
- 25.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szarlotka w kokilce
1h
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 godz. 45 min
Tarta cytrynowa z bezą
2h 30min
Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami
2h 50min
Ciasto z jagodami pod bezową kołderką
2sa
Brownie z gruszkami
1h 15min
Przekładaniec cytrynowy
6h 30min
Tarta à la banoffee pie
2h 40min
Mini tarty z kremem cytrynowym
3h 15min
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2h 50min
Tarta jabłkowa
1h
Tarta z gruszkami i rokpolem
1 godz. 40 min