Tarta cytrynowa z pianą z białek
TM6 TM5

Tarta cytrynowa z pianą z białek

3.8 (258 ocen)

Składniki

Kruchy spód

  • 70 g cukru pudru
  • 280 g mąki orkiszowej, białej
    lub 280 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

Krem cytrynowy

  • 4 żółtka
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
    lub 50 g skrobi kukurydzianej
  • 160 g cukru
  • 160 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g wody

Polewa bezowa

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 4 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 szczypta soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1550.5 kJ / 370.6 kcal
Białko
5.8 g
Węglowodany
53 g
Tłuszcz
16.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy