![Szarpana wieprzowina Szarpana wieprzowina](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/dc91cbc3-ebd0-47cf-b9d3-a56c3da9d12a/Derivates/4c114882-8f59-4fe1-b1ef-873259088a18.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 140 g cebuli, przekrojonej na pół
- 15 g ząbków czosnku (ok. 6 ząbków)
- 30 g oleju
- 2 - 3 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżki mieszanki przypraw z chili
- 2 ½ łyżeczki czosnku, granulowanego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżka cebuli suszonej, mielonej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ⅛ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 - 120 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
- 50 g octu jabłkowego
- 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona -
1
łyżka musztardy
lub 1 łyżka musztardy w proszku - 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2500 g wody
- 1500 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości, oczyszczonego z nadmiaru tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1131 kJ / 270 kcal
- Białko
- 27 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 562 mg