
Wersje kompatybilne
Zupa krem z batatów i cukinii; Bułki na parze z szarpanym kurczakiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bułki na parze
- 150 g wody
- 15 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
25
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka soli
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu do Mycia Wstępnego (opcjonalnie)
Zupa krem z batatów i cukinii
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
-
5 - 10
g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 5 mm plastry
(opcjonalnie)
lub ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego (opcjonalnie) - 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 500 - 550 g batatów pokrojonych na kawałki
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 1000 g wody
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
Szarpany kurczak
-
3
gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
lub 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji - 1 - 2 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
400 - 500
g piersi z kurczaka, bez kości pokrojonych na 3-4 cm kawałki
lub 400 - 500 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonych na 3-4 cm kawałki - 30 g sosu sojowego
- 5 g cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- ¼ - ¾ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 458.2 kcal / 1918.3 kJ
- Białko
- 26.8 g
- Tłuszcz
- 10.7 g
- Węglowodany
- 66.3 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Sód
- 1593.3 mg