Urządzenia i Akcesoria
Hiszpańskie mini ciasta Trzech Króli (Mini roscón de Reyes)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz.
12 sztuk
Składniki
Ciasto na zaczyn drożdżowy
-
130 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
80 g mleka
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 łyżeczka cukru
Mini ciasta
-
120 g cukru
-
skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
-
skórka z 1 pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
-
450 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
70 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
60 g mleka
-
30 g likieru pomarańczowego, lub złotego rumu30 g wody z kwiatów pomarańczy
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
2 jajka
-
1 szczypta soli
Formowanie i dekoracja
-
1 jajko roztrzepane
-
4 - 6 łyżek owoców kandyzowanych, mieszanych (100-150 g)
-
3 - 4 łyżki migdałów, w płatkach (ok. 30 g)
-
2 - 3 łyżki cukru (ok. 50 g)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
8 g
Kalorie
1268 kJ /
303 kcal
Tłuszcz
8 g
Błonnik
1.9 g
Węglowodany
51 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KIEDYŚ TERAZ ZAWSZE
50 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Brioszka „korona” z likierem
5h
Jamajski kurczak jerk
1h 50min
Wschodnioeuropejski brunch
1h 30min
Imbirowo-miodowe mini ciasta z mandarynką z Varomy
1h
Ślimaczki z makiem i żurawiną
2h 10min
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2h 30min
Ślimaczki makowe
2h 30min
Placki ziemniaczane (rösti) z musem jabłkowym
40min
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1h 50min
Warkocze orzechowe
2h
Bułeczki-jabłka
2h 30min
Warkocz makowy
2h 45min