Hiszpańskie mini ciasta Trzech Króli (Mini roscón de Reyes)

Hiszpańskie mini ciasta Trzech Króli (Mini roscón de Reyes)

4.6 34 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz.
12 sztuk

Składniki

Ciasto na zaczyn drożdżowy
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    130 g
  • mleka
    80 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
  • cukru
    1 łyżeczka
Mini ciasta
  • cukru
    120 g
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • skórka z 1 pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    450 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    70 g
  • mleka
    60 g
  • wody z kwiatów pomarańczy
    30 g
    30 g likieru pomarańczowego, lub złotego rumu
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
  • jajka
    2
  • soli
    1 szczypta
Formowanie i dekoracja
  • jajko roztrzepane
    1
  • owoców kandyzowanych, mieszanych (100-150 g)
    4 - 6 łyżek
  • migdałów, w płatkach (ok. 30 g)
    3 - 4 łyżki
  • cukru (ok. 50 g)
    2 - 3 łyżki

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 303 kcal / 1268 kJ
Białko 8 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany 51 g
Błonnik 1.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...