Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem budyniowy (Crème pâtissiére)
- 1 laska wanilii
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 80 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
Biszkopt
- 8 jajek
- 200 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 3 - 4 krople barwnika spożywczego, żółtego (opcjonalnie)
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g oleju
- 2 szczypty soli
Krem chantilly i dekoracja
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 150 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
300
g kawałków ananasa, z puszki, odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
lub 300 g ananasa, świeżego, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę -
120
g zalewy z ananasa z puszki
lub 120 g soku ananasowego - 120 g wody mineralnej, niegazowanej
- 20 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (opcjonalnie)
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1394.7 kJ / 333.4 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 39.8 g
- Tłuszcz
- 16.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.9 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 136 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto Marlenka
27 godz. 40 min
Bajaderki
1 Std. 15 Min
Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM6)
2 godz. 15 min
Ciasto frangipane
1 godz. 45 min
Imbirowo-miodowe mini ciasta z mandarynką z Varomy
1h
Tort waniliowo-migdałowy
3h
Szpajza czekoladowo-cytrynowa
1h 10min
Cytrynowe tiramisu
6h 25min
Ciasto wielkanocna krówka
7 godz.
Rolada kawowo-orzechowa
2h 30min
Puszyste ciasto pomarańczowe
1 Std. 50 Min
Tiramisu
5hod. 25min