Tort Mimoza z ananasem

Tort Mimoza z ananasem

4.2 20 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
16 porcji

Składniki

Krem budyniowy (Crème pâtissiére)
  • laska wanilii
    1
  • mleka w temp. pokojowej
    500 g
  • cukru
    80 g
  • mąki pszennej
    60 g
  • jajka
    2
  • żółtka
    2
Biszkopt
  • jajek
    8
  • cukru
    200 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • barwnika spożywczego (opcjonalnie) żółtego
    3 - 4 krople
  • mąki pszennej
    240 g
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • soli
    2 szczypty
  • oleju
    30 g
Krem chantilly i dekoracja
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    300 g
  • sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
    150 g
  • kawałków ananasa, z puszki odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
    300 g
    300 g ananasa, świeżego, odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • zalewy z ananasa z puszki
    120 g
    120 g soku ananasowego
  • wody mineralnej, niegazowanej
    120 g
  • likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (opcjonalnie)
    20 g
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 333.4 kcal / 1394.7 kJ
Białko 7.6 g
Tłuszcz 16.3 g
Węglowodany 39.8 g
Błonnik 0.7 g
Tłuszcz nasycony 7.9 g
Sód 136 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...