Wersje kompatybilne
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Orzechy w karmelu
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów włoskich, łuskanych
-
30
g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych, bez skórki
lub 30 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych - 30 g migdałów, blanszowanych
- 250 g cukru trzcinowego
- 70 g wody
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
Krem czekoladowy
-
200
g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
lub 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki - 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki
Ciasto francuskie
- 400 g masła, zimnego
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ciasta
- 200 g wody
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 10 g cukru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3439.4 kJ / 821.5 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 67.9 g
- Tłuszcz
- 57.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 34.3 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 168.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8h
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4u. 40min
Tort orzechowo-makowy
4h 30 min
Biszkopt czekoladowy
4hod.
Szpajza czekoladowo-cytrynowa
1 Std. 10 Min
Tort tiramisu bez pieczenia
7 Std. 30 Min
Truskawkowa galaretka z kokosową bitą śmietaną
2 godz. 25 min
Lody marmurkowe
11 godz. 30 min
Ciastka bezowe "Sokoły"
2h 30min
Tort z truskawkami (TM6)
2 Std.
Millefeuille z kremem waniliowym
5 Std.
Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe
1h 45min