![Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/89220d62-da4f-42cb-88f4-a9f571ea4de3/Derivates/f2046958-183b-4589-aece-9a08613e233a.jpg)
Wersje kompatybilne
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Orzechy w karmelu
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów włoskich, łuskanych
-
30
g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych, bez skórki
lub 30 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych - 30 g migdałów, blanszowanych
- 250 g cukru trzcinowego
- 70 g wody
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
Krem czekoladowy
-
200
g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
lub 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki - 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki
Ciasto francuskie
- 400 g masła, zimnego
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ciasta
- 200 g wody
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 10 g cukru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3439.4 kJ / 821.5 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 67.9 g
- Tłuszcz
- 57.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 34.3 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 168.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40 Min
Włoski brunch
1 Std. 30 Min
Cynamonowe ślimaczki z pomarańczowym curdem i bezą
4 godz. 30 min
Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami
50 Min
Wegańska galaretka z mango i mus z nerkowców
1 godz. 50 min
Kremowy żurek z białą kiełbasą
45 Min
Angielski pudding z Varomy z sosem waniliowym
40 Min
Czekoladki truskawkowe z różowej czekolady
1 Std. 40 Min
Mus z białej czekolady z wodą z ciecierzycy
3h 30min
Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym
1 godz. 15 min
Pampuchy z cukrem makowym i budyniowym sosem waniliowym
30 Min
Brownie z kremem pistacjowym i kakaową glazurą
3h 20min