Urządzenia i Akcesoria
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz. 50 min
12 porcji
Składniki
Orzechy w karmelu
-
30 g orzechów laskowych
-
30 g orzechów włoskich, łuskanych
-
30 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych30 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych, bez skórki
-
30 g migdałów, blanszowanych
-
250 g cukru trzcinowego
-
70 g wody
-
30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1000 g wody do Mycia Wstępnego
-
50 g octu do Mycia Wstępnego
Krem czekoladowy
-
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki200 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
-
300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
Ciasto francuskie
-
400 g masła zimnego
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ciasta
-
200 g wody
-
80 g masła pokrojonego na kawałki
-
10 g cukru
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżki cukru
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
168.3 mg
Białko
8.1 g
Kalorie
3439.4 kJ /
821.5 kcal
Tłuszcz
57.9 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
34.3 g
Węglowodany
67.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Deser z solonym karmelem
1 godz.
Pizza 4 sery
2 godz. 15 min
Wegańskie mini bezy Pavlova z kokosową bitą śmietaną
2 godz. 35 min
Kokosowa bita śmietana
5 min
Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
6 godz.
Kakaowe tiramisu z chili
7 godz. 10 min
Deser biszkoptowy z budyniem i śmietaną (Zuccotto)
26 godz. 25 min
Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Kapusta czerwona na ciepło
1 godz. 40 min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 min
Tort z masłem orzechowym
3 godz. 30 min
Krem z pistacjami
20 min
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4 godz. 40 min