![Split Pea Soup Split Pea Soup](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/d8de00c8-54e2-463e-96ab-b56c6bf0f11a/Derivates/5dbada94-d1b8-4b3c-a74c-1d8a7ca60833.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g pork belly, (cured, salted)
- cold water, to soak
- 150 g onions, halved
- 150 g carrots, cut into pieces (5 cm/2 in.)
- 20 g olive oil
- 900 g water
- 1 tsp lemon juice
- 250 g yellow split peas, rinsed and drained
- 20 g celery leaves, chopped
- 1 dried bay leaf
-
1
tsp dried savory
lub 1 tbsp fresh savory, chopped - 2 tsp salted herbs, to season, to taste (see Tip)
- ground black pepper, to season, to taste
- ½ - 1 tsp salt, to season, to taste (see Tip)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1192.7 kJ / 285.1 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 19.7 g
- Tłuszcz
- 12.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 12.2 g
- Sód
- 1006.8 mg
Alternatywne przepisy
Borscht
50 Min
Broccoli Stem Soup with Crispy Potato Skins
45 Min
Split Pea Soup
1 Std. 25 Min
Picadillo a la Habanera (Ground Beef)
1 Std.
Sopa de Pollo (Chicken Soup)
45 Min
Versatile chunky soup
50 Min
Smooth fennel and carrot soup
40 Min
Black Bean Soup with Parmesan Crisps
55min
Barley Risotto with Beef Short Ribs
3 Std. 20 Min
Pea Soup
30 Min
Chunky Vegetable Barley Soup
1 Std.
Green Asparagus Soup with Spicy Pine Nuts
1 Std. 10 Min