Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Falafel di ceci
- 200 g di ceci secchi, ammollati per 12 ore in acqua fredda
- 30 g di cipolla
- ½ - 1 spicchio di aglio (opcjonalnie)
- ½ cucchiaino di semi di cumino
- 1 cucchiaino di sale
- 1 pizzico di pepe nero macinato
- 10 g di succo di limone, spremuto fresco
- 25 g di farina tipo 00
- olio per frittura q.b.
Salsa allo yogurt
- 4 - 5 foglie di mentuccia, lavate
- 125 g di yogurt greco bianco, non zuccherato
- 20 g di succo di limone, spremuto fresco
- 20 g di olio extravergine di oliva
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1028.3 kJ / 245.8 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 30.3 g
- Tłuszcz
- 8.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 7.2 g
- Sód
- 495.6 mg
Alternatywne przepisy
Salsa guacamole
10 Min
Falafel di fagioli con crema di melanzane piccante
1 godz.
Polpette di fagioli con salsa yogurt alle erbe
45 min
Polpette di avocado e lenticchie con salsa acida
1h 30min
Falafel di lenticchie
12h 30min
Babaganoush
40 min
Hummus
10 Min
Hummus di cannellini e cipolla di Tropea
11hod.
Falafel alle carote con salsa tahini
1 godz.
Polpette di ceci con maionese al curry (Bimby Friend)
30 min
Guacamole Tex-Mex
5 Min
Hummus di ceci
9 Std. 20 Min