Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g pora, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 100 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 80 - 100 g szwajcarskiej wędliny suszonej Bündnerfleisch lub innej wołowej szynki (np. Breasola), pokrojonej na 2 cm kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 30 g masła
- 80 - 100 g kaszy jęczmiennej, np. perłowej lub pęczak
- 900 - 1100 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekane, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1137 kJ / 273 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 17 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kapuśniak kaszubski
45 min
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
35 min
Krupnik z grzybami
45 min
Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min
Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem
40 min
Włoska zupa z makaronem (TM6)
40 min
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40 min
Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)
1 Std. 20 Min
Zupa jarzynowa z makaronem
45 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Soljanka (solanka) z kapustą i kiełbasą
1 Std. 30 Min
Zupa z ogórków konserwowych (Rassolnik)
1 Std. 20 Min