Szwajcarski krupnik

Szwajcarski krupnik

4.5 549 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • pora pokrojonego na 2 cm kawałki
    100 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    100 g
  • szwajcarskiej wędliny suszonej Bündnerfleisch lub innej wołowej szynki (np. Breasola), pokrojonej na 2 cm kawałki
    80 - 100 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    60 g
  • masła
    30 g
  • kaszy jęczmiennej np. perłowej lub pęczak
    80 - 100 g
  • wody
    900 - 1100 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    100 g
  • soli (opcjonalnie, patrz wskazówka)
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 273 kcal / 1137 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 19 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...