
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 400 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
- 20 g grzybów, suszonych np. borowików, podgrzybków
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 145.6 kcal / 609.2 kJ
- Białko
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 6.7 g
- Węglowodany
- 20.4 g
- Błonnik
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Sód
- 498.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Włoska zupa z makaronem (TM6)
40 min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Krupnik z grzybami
45 min
Szwajcarski krupnik
40 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Zupa z ogórków konserwowych (Rassolnik)
1 godz. 20 min
Zupa grochowa z kiełbaskami
1 godz. 45 min
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55 min
Kapuśniak
50 min
Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min
Zupa grochowa
1 godz.