Urządzenia i Akcesoria
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Szparagi i ziemniaki
-
600 g wody
-
5 g masła (opcjonalnie, patrz wskazówka)
-
700 - 750 g ziemniaków małych lub pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka soli
-
1 szczypta cukru
-
700 - 1000 g białych szparagów, o grubości ok. 1 cm, obranych, bez zdrewniałych końcówek (patrz wskazówka)700 - 1000 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek (patrz wskazówka)
Sos holenderski
-
250 g masła pokrojonego na kawałki
-
50 g wody
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
3 żółtka
-
½ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
419 mg
Białko
10.3 g
Kalorie
2890 kJ /
690.3 kcal
Tłuszcz
56.3 g
Błonnik
5.6 g
Tłuszcz nasycony
35.5 g
Węglowodany
38.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Gotowanie na parze szparagów (500-800 g)
25 min
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1 godz. 20 min
Gotowanie ziemniaków (w stacji Thermomix Friend®)
35 min
Purée ziemniaczane (w stacji Thermomix Friend®)
45 min
Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim
50 min
Pampuchy z cukrem makowym i budyniowym sosem waniliowym
30 min
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone; Jagodowa pianka
1 godz.
Brokuły i ziemniaki z sosem z sera pleśniowego
30 min
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55 min
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
1 godz.
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone
45 min
Warzywa gotowane na parze z parmezanowym zabajone
50 min