Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Five spice powder
- 2 tsp Szechuan peppercorns
- 3 star anise
- 2 tsp fennel seeds
- 2 cinnamon quills
- 6 whole cloves
Stir-fry
- 1 cm piece fresh ginger, peeled
- ½ - 1 fresh long red chilli, deseeded and cut into halves, to taste
- ½ lime, zested and juiced
- 1 garlic clove
- 1 - 2 tsp palm sugar, grated (or 1-2 cm cube), to taste
- 4 tsp sesame oil
- 1 tsp soy sauce
- 300 g raw prawns, peeled and cleaned
- 120 g basmati rice
- 800 g water
- 50 g fresh green beans, trimmed and cut into thirds
- ¼ red capsicum, cut into strips (1 cm) then strips cut into halves
- 3 broccolini, cut into thirds
- 4 snow peas, cut into thirds
- 1 tbsp honey
- 1 tbsp rice wine vinegar
- 1 spring onion/shallot, green part only, finely sliced, to serve
- fresh coriander, leaves only, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2453.3 kJ / 586.4 kcal
- Białko
- 33.9 g
- Węglowodany
- 89.3 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 12.3 g
- Sód
- 1099.7 mg
Alternatywne przepisy
Everyone's favourite chicken curry
40 min
Garlic prawns
25 min
Chicken and cashews
55 Min
Chicken and sweet corn soup
30 min
Prawn and noodle stir-fry
25 min
Quick chicken curry
35 Min
Chilli crab pasta
35 Min
Seafood con arroz
45 Min
Balinese prawn curry (Russel Blaikie)
1 Std. 45 Min
Quick prawn stir-fry
20 min
Chicken and almond stir-fry
30 min
Coconut turmeric fish curry
40 min