Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g Milch
- ½ Würfel Hefe (20 g)
- 70 g Zucker
- 20 g Vanillezucker, selbst gemacht, und etwas mehr zum Bestäuben
- 110 g Butter, weich, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 390 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 2 Eigelb
- 1 Prise Salz
- 1 TL Zitronenschale, gerieben
- 600 g Pflaumen, geviertelt
- 250 g roter Traubensaft
- 20 g Speisestärke
- 2 Prisen Zimt
- 20 g Mandellikör, z. B. Amaretto (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1764 kJ / 422 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 67 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 35 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kirschenmichel mit Vanillesauce
40min
Osternest
2 Std.
Zwetschgenknödel
1h 10min
Birnentarte
2 Std.
Süßer Brötchen-Auflauf
1h 10min
Rohrnudeln mit Pflaumen
1h 50min
Apfel-Pudding-Schnecken mit Streuseln
2 Std.
Rohrnudeln
1h 50min
Vanille-Buchteln mit Mirabellen
2 Std.
Apfel-Zimt-Grießbrei
20min
Omas Streuselkuchen vom Blech
3h
Mini-Germknödel mit Mohnzucker und Vanillesauce
45min