Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g Butter, kalt, in kleinen Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 230 g Zucker
- 380 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 1 Pck. Backpulver
- 1 Ei
- 10 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 100 g Rosinen
- 550 g Äpfel (mit festem Fleisch, z. B. Granny Smith, Fuji, Pink Lady), davon 150 g in Würfeln (1 cm) und 400 g in Stücken (3,5 cm)
- 100 g Mandelstifte
- 50 g Marzipan-Rohmasse, in kleinen Stücken (1 cm)
- 20 - 30 g Mandellikör (z. B. Amaretto), siehe Tipp (opcjonalnie)
- 1 Orange, unbehandelt, Schale fein abgerieben und Saft ausgepresst
- 20 g Butterschmalz
- 1 TL Zimt
- geschlagene Sahne zum Servieren (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1873 kJ / 448 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 61 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 75 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Apfelkuchen mit Streuseln
2 godz. 30 min
Apfelkuchen mit Streuseln
2 godz. 30 min
Zimt-Orangen-Schnecke
5 godz. 30 min
Apfel-Pflaumen-Kuchen mit Pudding und Streuseln
2 godz. 30 min
Aprikosen-Cheesecake
7h
Rum-Rosinen-Pfannkuchen
1h 30min
Heidelbeer-Schmand-Hefekuchen
2h 50min
Gigantischer Apfelkuchen
1h 30min
Kirsch-Streusel-Kuchen
2 godz. 5 min
Apfel-Nuss-Kuchen
4 godz.
Zwetschgen-Streusel-Kuchen
1h
Elsässer Apfelkuchen
5h 10min