Ciasto marchewkowe z Varomy z kremem cytrynowym (lemon curd)

Ciasto marchewkowe z Varomy z kremem cytrynowym (lemon curd)

4.6 146 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
15 kawałków

Składniki

Ciasto marchewkowe z Varomy
  • 50 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 130 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta soli
  • 1200 g wody
Krem cytrynowy (lemon curd)
  • 140 g cukru
  • 100 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2-3 cytryn)
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 202.2 kcal / 846.1 kJ
Białko 3.1 g
Tłuszcz 10.4 g
Węglowodany 25.2 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 106.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...