
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto marchewkowe z Varomy z kremem cytrynowym (lemon curd)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
15 kawałków
Składniki
Ciasto marchewkowe z Varomy
-
50 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
200 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
130 g mąki pszennej
-
100 g cukru
-
50 g orzechów włoskich, łuskanych
-
2 jajka
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 szczypta soli
-
1200 g wody
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
140 g cukru
-
100 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2-3 cytryn)
-
80 g masła pokrojonego na kawałki
-
2 jajka
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
202.2 kcal /
846.1 kJ
Białko
3.1 g
Tłuszcz
10.4 g
Węglowodany
25.2 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Sód
106.1 mg