Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ricotta
- 1500 g mleka, tłustego (min. 3,2%)
- 40 g octu, białego
Placki
- 250 - 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
1
cebula szalotka, przekrojona na pół
lub 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem, tylko biała część, przekrojona na pół - 40 g masła
- 200 g maślanki
- 170 g mąki pszennej
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 130 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- olej, do smażenia
- pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół, do podania
- zioła, świeże, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 399.4 kJ / 86 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 3.3 g
- Tłuszcz
- 5.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 95.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
40 min
Placki cukiniowe z dipem bazyliowym
35min
Pełnoziarniste placki bananowe z migdałami
30min
Placki z batatów i sos z rabarbaru
35min
Kopytka serowo-ziemniaczane ze szpinakiem
40 min
Placek z cukinią
1u. 25min
Placki cukiniowo-ziemniaczane
1h
Placki z dyni i kurczaka
40 min
Omlet z cukinią (dla dzieci)
20 Min
Omlet z brokułami i szynką
35min
Gofry szpinakowe z kremem z gorgonzoli, winogronami i orzechami
55 Min
Placki dyniowe z ricottą
30min