Placki z cukinii i kukurydzy z domową ricottą

Placki z cukinii i kukurydzy z domową ricottą

4.5 279 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
30 sztuk

Składniki

Ricotta
  • 1500 g mleka tłustego (min. 3,2%)
  • 40 g octu, białego
Placki
  • 250 - 300 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 cebula szalotka przekrojona na pół
    1 zielona cebulka ze szczypiorkiem, tylko biała część, przekrojona na pół
  • 40 g masła
  • 200 g maślanki
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 130 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • olej do smażenia
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, do podania
  • zioła, świeże do podania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 86 kcal / 399.4 kJ
Białko 2.9 g
Tłuszcz 5.4 g
Węglowodany 3.3 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Sód 95.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...