![Risotto al limone e prosciutto crudo Risotto al limone e prosciutto crudo](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7F7DE90B-E774-49AC-B7D7-4164E0E8065D/Derivates/7A2059C5-D3F6-49EF-9532-385C4CE65320.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g di cipolle a pezzi
- 20 g di burro a pezzi
- 320 g di riso Carnaroli (cottura 18 min.)
- 60 g di acqua
- 1 limone, preferibilmente biologico, il succo
-
750
g di brodo vegetale
lub 750 g di acqua +1 cucchiaino colmo di dado per brodo vegetale fatto in casa - 1 bustina di zafferano
- 1 pizzico di sale
- 80 g di prosciutto crudo a listarelle (½ cm)
- 20 g di burro a pezzi + q.b.
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1812 kJ / 433 kcal
- Białko
- 11.3 g
- Węglowodany
- 67.1 g
- Tłuszcz
- 15.1 g
- Błonnik
- 1.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto ai profumi d'estate
30 Min
Risotto alle fragole e peperoncino
40 Min
Risotto alla birra
35 min
Risotto rosmarino e speck
25 Min
Risotto alla castellana
35 min
Risotto con Brie, speck e noci
35 min
Risotto con pancetta, noci e panna
35 min
Risotto con mele e funghi
40 Min
Risotto affumicato
35 min
Risotto ai pistacchi, stracchino e bresaola
35 min
Risotto limone, pepe e maggiorana
35 min
Risotto al salmone affumicato
30 Min