Wersje kompatybilne
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos majonezowy
- 200 g oleju o neutralnym smaku, np. słonecznikowego lub rzepakowego
-
5
łodyżek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
lub 5 łodyżek trybuli, świeżej, tylko liście - 50 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki
- 1 jajko
- ½ - 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta cukru
-
100
g śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie)
lub 100 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
Wołowina sous-vide i frytki z batatów
- 600 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1400 - 1600 g wody (patrz wskazówka)
- 800 - 1000 g batatów (patrz wskazówka)
- olej do natłuszczenia blachy i smażenia
- sól, do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia
- papryka słodka, mielona, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2967.3 kJ / 708.8 kcal
- Białko
- 36 g
- Węglowodany
- 54.5 g
- Tłuszcz
- 40.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.8 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Sód
- 779 mg
Alternatywne przepisy
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2h
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2óra 50p
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1h 35min
Rumienienie wołowiny z cebulą
15 Min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7h 30 min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1u. 25min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1h 40min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1h 20min
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5 Std. 10 Min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 20 Min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6u. 30min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2h