
Urządzenia i Akcesoria
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
Sos majonezowy
-
200 g oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowego lub rzepakowego
-
5 łodyżek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
50 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
-
1 jajko
-
½ - 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki musztardy
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta cukru
-
100 g śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie)
Wołowina sous-vide i frytki z batatów
-
600 g polędwicy wołowej
-
2 łyżki masła
-
2 gałązki rozmarynu, świeżego
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1400 - 1600 g wody (patrz wskazówka)
-
800 - 1000 g batatów (patrz wskazówka)
-
olej do natłuszczenia blachy i smażenia
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
papryka słodka, mielona do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
708.8 kcal /
2967.3 kJ
Białko
36 g
Tłuszcz
40.3 g
Węglowodany
54.5 g
Błonnik
7.6 g
Tłuszcz nasycony
10.8 g
Sód
779 mg