
Urządzenia i Akcesoria
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
12 porcji
Składniki
-
400 g warzyw, mieszanych np. selera, marchewki, cebuli, pokrojonych na kawałki
-
3 ząbki czosnku
-
50 g oliwy z oliwek
-
1600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
1000 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
200 g czerwonego wina
-
2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
-
4 łyżeczki soli
-
1 - 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 - 4 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
455.3 kcal /
1905 kJ
Białko
25.9 g
Tłuszcz
33.7 g
Węglowodany
11.5 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
28.3 g
Sód
937.4 mg