![Mongolian lamb hot pot Mongolian lamb hot pot](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DBF51A99-FC2F-4C9A-B3F6-400DFDECE07F/Derivates/18BFFD60-09AA-484E-90BF-B599E0E5B0FE.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 egg
- 2 tbsp soy sauce
- 2 tsp light brown sugar
- 1 tbsp cornflour
- ½ tsp bicarbonate of soda
- 2 garlic cloves
- 600 g lamb fillet, slightly frozen, cut into strips (6 x 1 cm)
- 200 g brown onion, cut into halves
- 40 g peanut oil
- 1 tbsp sambal oelek, to taste
- 1 tbsp hoisin sauce or kecap manis (sweet soy sauce)
- ½ tsp Chinese five spice
- 1 tbsp rice wine vinegar
- 1 tbsp sesame oil
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1570.3 kJ / 373.9 kcal
- Białko
- 33.1 g
- Węglowodany
- 9.7 g
- Tłuszcz
- 22.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 1157.5 mg
Alternatywne przepisy
Easy satay chicken
40 min
Beef stroganoff
35 min
Meat stock paste
45 min
Chicken cacciatore
50 min
Beef ragu
1h 25 min
Quick massaman beef curry
40 min
Beef and potato massaman curry
2h 10min
Chorizo and chicken pasta
50 min
Thai chilli chicken and basil
30 min
Pork san choy bau
25 Min
Chicken and cashews
55 min
Creamy coconut chicken curry
30 min