Karaibskie curry z kurczakiem i słodkim ryżem
TM6 TM5

Karaibskie curry z kurczakiem i słodkim ryżem

4.0 (21 ocen)

Składniki

Karaibska pasta curry

  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka nasion kozieradki (opcjonalnie)
  • 1 laska cynamonu, przełamana na pół
  • 1 - 2 łyżki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 50 g oliwy z oliwek

Karaibskie curry z kurczaka

  • 1400 - 1800 g udek z kurczaka, ze skórą, z kością (8 szt.)
  • 2 ½ - 3 łyżeczki soli
  • 5 bananów, pokrojonych na kawałki
  • 800 g mleczka kokosowego
  • 60 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 250 g ananasa, świeżego, pokrojonego w 3-4 cm kostkę
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 20 g oleju kokosowego, plus 2 łyżki do smażenia
  • 500 g wody
  • 300 g ryżu basmati
  • 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego, plus 1 łyżeczka
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, bez łyka, przekrojonej na pół
  • 30 g białego rumu
  • 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • płatki kokosowe, uprażone, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3329.5 kJ / 795.3 kcal
Białko
29.9 g
Węglowodany
65.5 g
Tłuszcz
30.5 g
Tłuszcz nasycony
31.1 g
Błonnik
6.1 g
Sód
885 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy