
Urządzenia i Akcesoria
Karaibskie curry z kurczakiem i słodkim ryżem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
8 porcji
Składniki
Karaibska pasta curry
-
2 łyżki nasion kolendry
-
1 gwiazdka anyżu
-
2 łyżki nasion kminu rzymskiego
-
2 łyżki gorczycy
-
1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
-
1 łyżka nasion kozieradki (opcjonalnie)
-
1 laska cynamonu przełamana na pół
-
1 - 2 łyżki kurkumy, suszonej, mielonej
-
50 g oliwy z oliwek
-
2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
Karaibskie curry z kurczaka
-
1400 - 1800 g udek z kurczaka, ze skórą, z kością (8 szt.)
-
2 ½ - 3 łyżeczki soli
-
5 bananów pokrojonych na kawałki
-
800 g mleczka kokosowego
-
60 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
250 g ananasa, świeżego pokrojonego w 3-4 cm kostkę
-
3 ząbki czosnku
-
20 g oleju kokosowego plus 2 łyżki do smażenia
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
300 g ryżu basmati
-
500 g wody
-
2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego plus 1 łyżeczka
-
100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, przekrojonej na pół
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
30 g białego rumu
-
100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
płatki kokosowe (opcjonalnie) uprażone, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
795.3 kcal /
3329.5 kJ
Białko
29.9 g
Tłuszcz
30.5 g
Węglowodany
65.5 g
Błonnik
6.1 g
Tłuszcz nasycony
31.1 g
Sód
885 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska