Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 TL Limettenschale, fein gerieben
- 10 Stängel Koriander, abgezupft
- 2 Knoblauchzehen
- 400 g Joghurt, 3,5% Fett
- 1 TL Garam Masala
- ½ TL Kreuzkümmel (Cumin)
- 1 ½ TL Salz
- 50 g Datteln, entsteint
- 1 rote Chilischote, frisch, halbiert, entkernt
- 200 g Zwiebeln
- 40 g Butter, in Stücken
- 300 g Basmati-Reis
- 600 g Wasser
- 2 Prisen Safran
- 1 Lorbeerblatt, getrocknet
- 1 TL Ras el Hanout
-
½
TL Gewürzpaste für Gemüsebrühe, selbst gemacht
lub ½ Würfel Gemüsebrühe (für je 0,5 l) - 50 g Mandeln
- 1 Dose Kichererbsen, klein (Abtropfgew. 140 g)
- 3 Frühlingszwiebeln, in feinen Ringen
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 1653 kJ / 396 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Błonnik
- 4.6 g
Alternatywne przepisy
Korma-Gemüse-Curry
25min
Marokkanische Harira
1 Std.
Sesam-Lachs mit Soba-Nudel-Salat
30 Min
Freekeh-Salat mit Datteln und Nüssen
50 Min
Quinoa-Linsen Mujaddara mit karamellisierten Zwiebeln
1h 10min
Orientalischer Kartoffelsalat
2h
Südafrikanischer Gewürzreis
45 Min
Gemüse-Kichererbsen-Tajine
50 Min
Veganes Austernpilz-Schawarma
45 Min
Curry-Reis mit Gewürzjoghurt
45 Min
Afrikanischer Erdnuss-Eintopf
50 Min
Blumenkohl Tikka Masala
35 Min