
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Blaty bezowe
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 150 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 6 białek
- 300 g cukru
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ½ łyżeczki białego octu winnego
Krem
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 250 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 150 g masy kajmakowej, schłodzonej, podzielonej na kawałki
- orzechy włoskie, łuskane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1482.6 kJ / 354.4 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.6 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 122.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wielkanocna pascha z pistacjami
13h
Krem pistacjowy
20 Min
Pascha Wielkanocna
12 godz. 30 min
Suflety orzechowe
1h 30min
Torcik bezowy z orzechami laskowymi, masą bananową i toffi
3h 15min
Kawowe bezy z ganaszem
2h 15min
Korzenny crème brulée
2 Std. 45 Min
Pavlova z kremem kokosowym i owocami tropikalnymi
8 Std. 45 Min
Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
7 Std. 30 Min
Pavlova z truskawkami
5 Std. 30 Min
Bita śmietana
10 Min
Tort dacquoise
8h 15min