Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Blaty bezowe
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 150 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 6 białek
- 300 g cukru
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ½ łyżeczki białego octu winnego
Krem
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 250 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 150 g masy kajmakowej, schłodzonej, podzielonej na kawałki
- orzechy włoskie, łuskane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1482.6 kJ / 354.4 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.6 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 122.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Korzenny crème brulée
3 Std. 30 Min
Semifreddo zabajone
13 godz.
Kawowy crème brûlée
2h 45min
Wielkanocna pascha z pistacjami
13 godz.
Pływające wyspy
45min
Mus czekoladowy z chili
3 Std. 10 Min
Torcik bezowo-orzechowy z kremem bananowym
3h 15min
Pavlova z kremem kokosowym i owocami tropikalnymi
8h 45min
Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
7h 30 min
Tort dacquoise
8h 15min
Tort bezowy z owocami
5 Std. 25 Min
Pavlova z truskawkami
8h 45min