![Chleb pszenno-gryczany z garnka Chleb pszenno-gryczany z garnka](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/13f5d34c-63e4-4cfc-adb9-70c2602ee07e/Derivates/d949622d-7130-4641-a3e4-e6d161ce840b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 350 g wody
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 25 g ziaren słonecznika
- 25 g pestek dyni
- 25 g siemienia lnianego
- 1 ½ łyżeczki soli
- olej rzepakowy, do natłuszczenia miski
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 481.9 kJ / 115.2 kcal
- Białko
- 4.4 g
- Węglowodany
- 19.5 g
- Tłuszcz
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 176.8 mg
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni razowy
1 Std. 40 Min
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
19h 10min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 Std.
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20 min
Bułki pszenne
1 Std. 30 Min
Chleb wiejski
2 Std.
Chleb orkiszowy
1 Std. 40 Min