
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g ziaren orkiszu
- 350 g wody
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni i blatu
- 15 g pestek dyni plus dodatkowa ilość do posypania bułek
- 15 g ziaren słonecznika plus dodatkowa ilość do posypania bułek
- 20 g siemienia lnianego
- 30 g otrębów owsianych plus dodatkowa ilość do posypania bułek
- mleko do posmarowania bułek (ok. 30 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 147.6 kcal / 617.7 kJ
- Białko
- 6.2 g
- Tłuszcz
- 4.2 g
- Węglowodany
- 24.5 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Sód
- 150.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułeczki jogurtowe
1 godz.
Chleb pszenno-żytni razowy
1 godz. 40 min
Chleb gryczany z czosnkiem i chrzanem
2 godz. 10 min
Chleb orkiszowy
1 godz. 40 min
Bułki grahamki
1 godz. 5 min
Chleb orkiszowo-gryczany
1 godz. 30 min
Bułki pszenne
1 godz. 30 min
Bułki orkiszowe z ziołami
2 godz.
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
1 godz. 30 min
Otrębowe bułki z oregano
1 godz. 30 min
Chleb gryczany wieloziarnisty (bez glutenu)
4 godz. 15 min
Chleb pełnoziarnisty na parze
2 godz.