Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jasne ciasto
- 150 g mleka
- 30 g cukru
- 25 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 250 g mąki chlebowej
- 1 - 2 szczypty soli
Ciemne ciasto
- 175 g mleka
- 30 g cukru
- 25 g masła
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 245 g mąki chlebowej
- 10 g kakao
- 1 - 2 szczypty soli
Formowanie jeżyków
- mąka chlebowa, do oprószenia blatu
- 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na 16 kawałków
-
16
rodzynek
lub 16 orzeszków piniowych -
4
migdały, ze skórką, grubo posiekane
(opcjonalnie)
lub 4 orzechy pekan, grubo posiekane (opcjonalnie) - 1 jajko
- 1 łyżka wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 391 kJ / 93 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 0.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułeczki śniadaniowe
1 Std. 45 Min
Amerykańskie pączki "donuts"
2h 45min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1 Std. 50 Min
Bombki z piernika
3h 25min
Kakaowe bułeczki gotowane na parze (Mantou)
3h
Domek z piernika
5 Std. 30 Min
Dżdżownice w czekoladowej ziemi
2 Std. 20 Min
Bentō śniadaniowe
40min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 Std. 10 Min
Domowe lizaki
40min
Ciasteczka twarogowe zajączki
1h 10 phút
Ciasteczka z wróżbą
1 Std. 20 Min