
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jasne ciasto
- 150 g mleka
- 30 g cukru
- 25 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 250 g mąki chlebowej
- 1 - 2 szczypty soli
Ciemne ciasto
- 175 g mleka
- 30 g cukru
- 25 g masła
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 245 g mąki chlebowej
- 10 g kakao
- 1 - 2 szczypty soli
Formowanie jeżyków
- mąka chlebowa do oprószenia blatu
- 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na 16 kawałków
-
16
rodzynek
lub 16 orzeszków piniowych -
4
migdały, ze skórką grubo posiekane
(opcjonalnie)
lub 4 orzechy pekan grubo posiekane (opcjonalnie) - 1 jajko
- 1 łyżka wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 93 kcal / 391 kJ
- Białko
- 3 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Węglowodany
- 16 g
- Błonnik
- 0.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dwukolorowe ciasteczka serca
2 godz. 25 min
Brioszki prosiaczki
2 godz.
Ciasteczka twarogowe zajączki
1 godz. 10 min
Domek z piernika
5 godz. 30 min
Baranek wielkanocny
1 godz. 30 min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 godz. 10 min
Chipsy z rozmarynem i tymiankiem
2 godz.
Bombki z piernika
3 godz. 25 min
Chleb-pająk
2 godz. 55 min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1 godz. 50 min
Amerykańskie pączki "donuts"
2 godz. 45 min
Hot dogi pieski
40 min