Wersje kompatybilne
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone; Jagodowa pianka
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Szparagi i ryż
- 500 - 700 g zielonych szparagów, bez zdrewniałych końcówek
- 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 200 g ryżu basmati
Jagodowa pianka
- 140 g cukru
- 450 - 500 g owoców leśnych, mieszanych, mrożonych (patrz wskazówka)
-
10 - 30
g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
lub 10 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego - 1 białko
Cytrynowy sos zabajone i ryż - cd.
- 120 g bulionu warzywnego, płynnego
- 4 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2580 kJ / 616 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 83 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 8.5 g
- Sód
- 916 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gotowanie 200 g ryżu basmati
35 min
Sos holenderski – 250 ml
15 min
Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim
50 min
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
45 min
Dekonstruowana tarta z truskawkami i kremem waniliowym
6h 25 min
Sernik na zimno z galaretką i morelami
8 Std.
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1h
Sos holenderski – 500 ml
15 min
Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem
50 min
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone
1h
Warzywa gotowane na parze
35 min
Parowane warzywa z parmezanowym dipem
35 min